Valios laktosbluff vann förstapris

I tävlingen Årets Matbluff som arrangerades av ideella medlems- och konsumentföreningen Äkta Vara, kammade Valio hem förstapriset med en laktosfri kefir som såldes som vanlig, fast fem kronor billigare än den som märkts som just ”laktosfri”. Det finska mejeriet Valio är känt för sitt sortiment av laktosfria mejeriprodukter, bland kefir som i fjol fick sällskap av en som skulle vara laktoshaltig, eftersom bolaget uttryckt önskemål om att öka sin andel av de traditionella mejerivarorna.

Men när magasinet Hunger skickade produkterna till laboratorium visade provresultaten att båda var laktosfria. Förpackningen var det enda som skilde dem åt – och priset som var fem kronor högre för den som var märkt laktosfri.

Förutom vinnaren var följande nominerade:

  • Nybergs Delis ländfilé, ett nytt sätt att stycka en skinka som inte har med den finare styckningsdetaljen filé att göra. Företaget tvingades byta namn på köttbiten.
  • Nestlés Välling gryn naturell, som hade smaksatts med vanillin.
  • Ridderheims murkelpaté, som påstås innehålla endast naturliga råvaror. Förpackningens baksida berättar dock om en rad tillsatser som palmolja, växtfiber och tio e-nummer.
  • Lönnebergas renkorv med tranbär. Konsumenterna reagerade mot att det endast var 20 procent renkött men 62 procent nöt- och griskött.