Sockerindustrin bakom nya EU-rön om socker

Nyheten om att det inte finns bevis för att socker orsakar övervikt kan ha påverkats av sockerindustrin, enligt en granskning från Sveriges Radios Ekot. Det var EU:s livsmedelsmyndighet Efsa som presenterade de nya rönen som baserades på fem vetenskapliga rapporter. Fyra av dessa hade betalats av socker-, läsk och godisproducenter, dessutom har det visat sig att 8 av 21 medlemmar i den panel som skrivit de nya näringsrekommendationerna har ekonomiska kopplingar till företag som säljer hårt sockrade produkter, exempelvis Danisco och Coca-Cola.

En talesperson för Efsa säger till Ekot att vem som betalar en studie inte är intressant.
Men en spansk professor som forskat på just söta drycker och övervikt hävdar exakt motsatsen. Enligt henne är det fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten.