Willys vill minska matsvinnet

Bild: Axfood

I dag inför Frankrike en lag som gör det förbjudet för franska livsmedelskedjor att slänga mat. Redan i går aviserade Willys att man tar upp kampen mot matsvinnet genom att inleda samarbeten med lokala välgörenhetsorganisationer över hela landet. Målsättningen är att 200 ton mat ska gå till välgörenhet istället för att slängas.

Willys följer härmed efter Coop där enskilda butiksinnehavare sedan en längre tid haft möjlighet att skänka överbliven mat.
– Att slänga mat är inte försvarbart, varken ur ett miljömässigt, socialt eller ekonomiskt perspektiv, säger Thomas Evertsson, vd på Willys i ett pressmeddelande.
– Vi vill ta upp kampen mot matsvinnet. Som ett led i det arbetet inleder vi nu samarbeten med välgörenhetsorganisationer runt om i landet, dit vi skänker mat som vi inte längre kan sälja, men som fortfarande håller god kvalitet.

I 16 butiker på ett tiotal orter är arbetet redan igång, till exempel i Visby, där Willys skänker mat till ett härbärge för hemlösa, eller i Östersund och Ystad där Frälsningsarmén använder maten i sina soppkök. Under 2016 trappas satsningen upp och i slutet av året är målet att cirka 50 butiker ska ha etablerat samarbeten med lokala hjälporganisationer. Målsättningen är att 200 ton mat ska gå till välgörande ändamål istället för att slängas.

Axfood som äger Willys började redan förra året driva Matmissionen, tillsammans med Stadsmissionen. Butiken i Rågsved erbjuder billigare mat till socialt utsatta.

Foto: Axfood