Mat i liten förpackning upp till 100% dyrare

ICA:s spenat i storpack kostade hälften så mycket per kilo.

Det kan kosta minst dubbelt så mycket att köpa mat i liten förpackning, jämfört med en större. Var fjärde matvara är över 40 % dyrare i liten förpackning jämfört med samma vara i stor förpackning, sett till jämförelsepriset. Detta visar Konsumentföreningen Stockholms (KfS) stickprovsundersökning där man granskat prisskillnaden mellan stor och liten livsmedelsförpackning på 27 slumpvis utvalda varor i en Coop-butik och en ICA-butik i Stockholm. Till exempel var ICA:s färska spenat 105 % dyrare per kilo i liten förpackning.

Att konsumenten får betala mer för mat i liten förpackning är logiskt då kostnaderna för transport, lagring, förpackning och annat ska slås ut på en mindre kvantitet. Men för flera varor, exempelvis Lindahls yoghurt i hink, var skillnaden anmärkningsvärt stor.

– Många medlemmar klagar på att det är oacceptabelt stor skillnad i kilopris mellan stor och liten förpackning av samma livsmedel. Det missgynnar små hushåll och kan öka matsvinnet. säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS.