Ny EU-plattform för ökad djurvälfärd

Ny plattform i EU ska ge bättre djurvälfärd

Under måndagskvällen gav EUs jordbruksministrar brett stöd till ett svenskt initiativ om en gemensam plattform för djurvälfärd.
– Det var en förvånansvärt positiv respons, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till tidningen Land.

I april förra året gjorde Sverige gemensam sak med Danmark, Tyskland och Nederländerna i djurskyddsfrågan. Ett av målen var att skapa en EU-plattform för utbyte om information och kunskap om djurvälfärd. Vid måndagens rådsmöte fick plattformen alltså brett stöd av EUs jordbruksministrar.

EU-kommissionen blir plattformens bas och redan nästa vecka ska experter börja titta på utformningen. Det blir ingen ersättning för lagstiftning men väl ett komplement, säger Sven-Erik Bucht. Han menar vidare att plattformen kan avhjälpa faktumet att en stor del av dagens djurskyddsdebatt aldrig når utanför nationsgränserna.

Såväl Nederländerna som Danmark satsar nu på system för ökad djurvälfärd som styrs av marknadens efterfrågan. I år inför Danmark en ny, trestjärnig märkning för griskött där pris anpassas efter djurskyddsnivå efter Nederländsk modell.

För ett knappt år sedan undertecknade Sveriges, Danmarks, Nederländernas och Tysklands jordbruksministrar även en gemensam deklaration som syftar till att stärka EUs djurskyddsnivå för grisar.