Stjärn-duggregn över svenska krogar

Fäviken Magasinet och Magnus Nilsson fick två stjärnor i Guide Michelin

Fäviken Magasinet i Jämtland fick som första, svenska restaurang utanför Stockholm två stjärnor i nya upplagan av prestigefyllda Guide Michelin. Två nordiska krogar är trestjärniga i årets upplaga av guiden, dock ingen svensk.

Restaurangerna Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo får tre stjärnor i årets utgåva av franska Guide Michelin. Det har aldrig någon nordisk restaurang fått tidigare. Inte heller Noma, som flera gånger utsetts till världens bästa restaurang av andra recensenter.

Sverige fick ingen trestjärnig restaurang, däremot flera nya enstjärniga. Lilla uppstickaren Sushi Sho i Stockholm, Daniel Berlin i Skåne, PM & Vänner i Växjö, Upper House i Göteborg och Karin Franssons Hotell Borgholm fick alla varsin stjärna.

Magnus Nilssons Fäviken Magasinet i Järpen utanför Åre fick två stjärnor, liksom Stockholms-krogarna Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen och Oaxen Krog. Magnus Nilsson, som är känd för att trivas bättre i köket än på scenen, deltog dock inte vid prisutdelningen i Köpenhamn.