Laxen lyfter norsk ekonomi

Norge har oljekris men för laxodlingarna går det lysande

Oljepriserna går brant nedåt, vilket inte minst drabbat vårt grannland Norge. Men för laxen går det desto bättre. Bland annat har den norske fraktmagnaten John Fredriksen på kort tid bytt oljemiljarder mot en förmögenhet från lax, skriver Dagens Industri.

Medan oljepriset sjunkit snabbt, har en annan norsk exportvara medvind. Det handlar om lax som i januari nådde rekordpriser i spåren av en ökande efterfrågan från Europa och Asien. Den 16 januari kostade en 4,5 kilo tung lax mer än ett fat Brentolja, enligt DI. Sedan dess har dock laxpriset sjunkit tillbaka något medan oljepriset återhämtat sig.

För den norske fraktmagnaten John Fredriksen har oljekrisen inneburit en minskning av förmögenheten med 40 % på 1,5 år, till 90 miljarder kronor. Tursamt nog för honom investerade han för tio år sedan i norska fiskbjässen Marine Harvest, vars aktie nu stigit med nästan lika mycket under det senaste året. Detta har gett John Fredriksen ett ekonomiskt ”plåster på såren” motsvarande flera miljarder kronor.