Fäviken Magasinet årets Restaurang i White Guide

White Guide 2016 Foto: Marcus Möller

Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2016 Fäviken Magasinet utanför Järpen i Jämtland. Detta stod klart efter kvällens gala på Kungliga Operan som lockade närmare 800 gäster.

Av närmare 800 testade restauranger kvalificerade sig i år 600 stycken i den nysläppta upplagan av White Guide. Det är fler än någonsin tidigare.

Årets bästa gastronomi stod Stockholmsrestaurangen Esperanto för. Årets Stjärnskott blev den lilla sushikrogen Imouto, i samma lokal som Esperanto, medan Årets banbrytare ligger i Gamla Stan och heter Omakase Köttslöjd. Årets Serviceupplevelse finns på Djurgården hos Spritmuseum.

Årets Merroir Award gick till Sturehof i Stockholm och Daniel Berlin i Skåne Tranås hedrades med Årets Terroir Award. Även Årets Hållbara Gastronomi, Vin- och ölupplevelsen liksom Värt en resa gick i år till restauranger utanför huvudstaden – i tur och ordning Lilla Bjers Gårdskrog, Visby, PM & Vänner, Växjö, Rex Brasseri, Umeå, samt Gula Hönan, Hemse.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen blev omsusade Scandinavian Organics, Stockholm. Priset delades ut med följande motivering: “För att ha insett förädlingspotentialen och hållbarhetsperspektivet i en helt ny kategori av råvaror, slaktrester – och för modet att satsa på en tillräckligt stor volym för att alla ska ha råd med välsmakande ekologiska produkter”.