Mer ekofrukt i lösvikt med nya regler

Nu får butikerna bättre möjlighet att sälja ekologiska varor i lösvikt utan särskild kontroll. Bakgrunden är att Livsmedelsverket har beslutat om nya regler för kontroll av ekologiska livsmedel som börjar gälla den 1 april 2016.

Grundregeln har varit att alla företag som producerat eller handlat med ekologiska livsmedel ska anmäla sin verksamhet till ett kontrollorgan. Anmälan innebär att man står under kontroll både hos sin kommun eller Livsmedelsverket och dessutom ett särskilt kontrollorgan.

– Vår tidigare bedömning var att i affärer där exempelvis både vanliga och ekologiska citroner säljs i lösvikt, kunde de blandas ihop. Då blev det svårt för konsumenten att säkert veta vad som är ekologiskt. Vi ser nu att butikerna är bra på att skilja varorna åt, till exempel genom små klisterlappar på frukterna, och då behövs inte den extra kontrollen, säger Lena Wallin på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.