Svensk antibiotika-seger i EU i dag

Det blev en seger för Sverige och vårt sätt att se på djurvälfärden när EU:s jordbruksutskott i dag röstade igenom tuffare regler för läkemedel i djurfoder, skriver lantbrukets affärstidning ATL.

Beslutet var en del i ett paket som är kopplat till de nya principerna kring djurhälsa. En del handlar om att förebyggande gruppbehandling med antibiotika förbjuds. Läkemedel i foder ska bara tillåtas om djuren i besättningen har en diagnosticerad sjukdom, till exempel vid en epidemisk sjukdom. I annat fall får endast ett enskilt sjukt djur behandlas.

Sverige hade redan vid EU-inträdet 1995 förbud mot exempelvis tillväxtfrämjande antibiotika i foder.När EU sedan valde att införa nya regler gjordes en anpassning till svenska regler och tillväxtbefrämjande antibiotika förbjöds i hela EU. Men i praktiken började mediciner i foder istället ges för att, som det hette, förebygga sjukdom, skriver ATL.

I nästa skede ska nu förslaget till ny EU-lag diskuteras i EU:s tre institutioner: Ministerrådet, EU-kommissionen och EU-parlamentet.