Växande Oatly använder animaliskt gödsel

I dag påbörjades utbyggnaden av Oatlys fabrik i Landskrona. Totalt ska företaget inom loppet av några år investera 350 miljoner kronor i sin verksamhet för att möta det ökade suget efter de veganska, ekologiska havreprodukterna. Samma dag framkom också att den ekologiska havre som används i Oatlys produkter odlas med gödsel som innehåller kött och benmjöl från slaktade djur, ekologiskt samt icke-ekologiskt uppfödda.

Oatlys havreprodukter är populära inte minst hos vegetarianer och veganer. I SVT:s program Dold som släpps på SVT Play och Youtube i morgon tisdag, framkommer dock att huvudråvaran, havre från svenska, ekologiska fält, får näring från gödsel som innehåller slaktavfall från både ekolgiskt och icke ekologiskt uppfödda djur. Informationen bekräftas både av gödseltillverkaren och Oatlys kommunikationsdirektör Cecilia Sjöholm. Hon menar att det helt enkelt inte finns någon biogödslad havre att tillgå, men påpekar samtidigt att alla företagets produkter är helt vegetabiliska och uppfyller kriterierna för veganmärkning.