ICA-handlare bojkottar Findus

ICA bojkottar Findus

Efter Findus chockbesked om att man vill varsla 450 och flytta produktionen från Bjuv till Tyskland, reagerade ICA-handlaren Ylva Magnesten i Helsingborg med att bojkotta företagets produkter.

På ICA Nära Björnens Facebooksida kan man läsa följande: ”Vi slutar med Findus! Och vill få med oss hela ICA för att få fram en ny svensk aktör (gärna i Bjuv). VÅGA VÄGRA FINDUS!” Inlägget har delats över 2000 gånger och gillats av tusentals personer. Men alla är inte lika imponerande. En del menar att det delvis är ICAs fel att tillverkningen flyttas till länder där det är billigare att producera, eftersom man konkurrerar med egna märkesvaror.

Till Helsingborgs Dagblad säger Ylva Magnesten att hon fattat beslutet av följande skäl:

– Dels för att det är så många människor som drabbas, inte bara de anställda utan också deras familjer, underleverantörer, transportörer och ett helt samhälle. Dels för att ett varumärke försvinner från Sverige. Det känns jättetråkigt.

Nedläggningsbeskedet har fått massiv kritik från flera håll. På Facebook har gruppen “Rädda Bjuv – Stoppa nedläggningen av Findus” fått närmare 10 000 medlemmar på bara några dagar och på fredag kommer flera riksdagsledamöter till Bjuv för att visa sitt stöd för orten. Dagen därpå planerar Livsmedelsarbetareförbundet en demonstration i Bjuv, mot nedläggningen.

Ylva Magnesten är medveten om att hon förestår en av de minsta ICA-butikerna i Helsingborg och att beslutet förmodligen inte kommer att påverka någonting.

– Men moraliskt kändes det ändå som ett bra beslut, säger hon till Helsingborgs Dagblad.