USA:s läskkonsumtion den lägsta på 30 år

USA läskkonsumtion sjunker

Det dricks allt mindre läsk i USA. Siffrorna för 2015 låg på den lägsta nivån sedan 1985, enligt den amerikanska tidningen Fortune. Den tydligaste nergången märktes för lightläsk, men den totala marknaden för kolsyrad läsk sjönk för elfte året i rad.

En ökning märktes istället för juice och smaksatt vatten. Trots detta har Coca Cola-aktien stigit kraftigt på senare tid, med Sprite och Fanta som draglok. Läsktillverkaren försöker nu locka tillbaka konsumenterna, bland annat genom att ändra innehållet i lightläsken – många amerikaner är nämligen misstänksamma mot ingredienserna i denna – göra burkarna mindre eller, som i fallet med Sprite, samarbeta med hiphopartister.

Även i Sverige sjunker läskkonsumtionen och låg år 2014 i genomsnitt på 72 liter per person 2014 enligt Sveriges Bryggeriers statistik. Då ingår lightläsk men inte smaksatt mineralvatten. Detta kan jämföras med USA:s 157 liter per person och år i USA