Regeringen kräver svar av Findus ägare

Hendrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige

Näringsminister Mikael Damberg ska på statsministerns uppdrag kalla till sig ledningen för Findus ägare Nomad Foods och kräva svar om nedläggningen i Bjuv, enligt Sydsvenskans affärstidning 8till5.se.

På onsdagen sändes ett brev över från regeringen där man kräver att de nya ägarna talar klarspråk: Varför köpte man ett framgångsrikt företag bara för att kort därefter lägga ner det?

– Beskedet att lägga ner en verksamhet som har fungerat bra reser en hel del frågetecken som vi självklart kommer be företaget att räta ut, säger statsminister Stefan Löfven till tidningen.

En nedläggning skulle innebära ett tufft slag mot livsmedelsnäringen i Sverige, anser statsministern och vill bland annat ha svar om Nomad Foods lade ner Findus för att rädda moderbolagets sviktande ekonomi, vilket det bland annat spekulerats om i brittisk press.

Nomad Foods bildades så sent som 2014 och ägs av ett holdingbolag baserat på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Tio livsmedelsfabriker runt om i Europa ingår. Bolaget har dock redovisat dåliga resultat under våren. På New York-börsen har kursen halverats, enligt 8till5.se

Nu jobbar flera ministrar för att rädda produktionen i Bjuv, enligt Lantbrukets Affärstidning ATL. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht sade under gårdagen till ATL att regeringen ska ha möten med berörda i kommun och näringsliv.

– Det är världskvalitet på ärtorna som primärproducenterna producerar, vi kan inte försitta den chansen med en produkt som efterfrågas på marknaden, sade Sven-Erik Bucht till ATL då.