Svenskarnas drömjobb – bonde!

Bonde är drömjobbet för många svenskar enligt Arla

Drygt var fjärde svensk har någon gång drömt om att leva som en bonde. En färsk undersökning från TNS Sifo, gjord på uppdrag av Arla, visar också att mer än varannan svensk vill besöka en bondgård, men att tre av tio aldrig har gjort det.

De årliga kosläppen har blivit ett populärt utflyktsmål. Förra året lockade enbart Arlas kosläpp 165 000 besökare och på gårdar nära storstäderna kan det vara över 10 000 besökare på ett enda kosläpp. I en ny Sifo-undersökning uppger mer än varannan svensk (53 procent) att de vill besöka en bondgård. Mer än var fjärde svensk (28 procent) svarar dessutom att de någon gång drömt om att leva som en bonde.

Enligt undersökningen är de främsta skälen till att man vill besöka en bondgård att få reda på hur och var maten produceras, lära sig mer om arbetet på gården och träffa djur. Intresset för ett bondgårdsbesök är större hos kvinnor (58 procent) än hos män (48 procent) samt även något större bland yngre.

Trots detta visar undersökningen att nästan tre av tio aldrig besökt en bondgård. Vanliga anledningar är att man inte tror att man inte får besöka en bondgård, eller att man helt enkelt inte känner någon bonde.

– Vi har länge arbetat med att ta emot allmänheten på vår gård under olika former. Vi tar bland annat emot 6 000 skolbarn årligen som får lära sig mer om var maten kommer ifrån och hur det fungerar på en gård, säger Elin Rydström, Arla-bonde, i ett pressmeddelande.