Kvinnliga kockar tar över stjärnkrogar

Nisses fredag. Linn Söderström, kock. Gäster. Sveriges Radio P3. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

“Finns det kvinnliga stjärnkockar?” 50 kvinnliga yrkeskockar – alla verksamma inom “fine dining” – tröttnade på frågan och bildade nätverket TakeOver.

Under en gästspelsturné ska de tillfälligt inta några av landets bästa restaurangkök. Turnén inleds på Ekstedt den 9 maj och följs av Pontus Atelier 23 i Stockholm, Bloom in the Park i Malmö och Koka i Göteborg.

Turnén, som är tänkt att fortsätta under 2017, drivs av Linn Söderström, känd som KockLinn på P3 samt kollegan Lisa Lönner Pulkkinen från Pontus-gruppen.

−Vi var lite trötta på debatten om att det finns så få kvinnor i köken, vi vill med detta istället ge de duktiga kockar som är kvinnor som faktiskt finns därute en möjlighet att visa upp sin kompetens och göra det vi är bra på, nämligen laga mat. Våra kockar skapar varsin rätt som tolkar restaurangens matfilosofi, så att de får visa sin personliga profil inom matlagning, säger Lisa och Linn, till tidningen Restaurangvärlden.

Idén till turnén föddes när åtta kockar – bara kvinnor – gästspelade på restaurang 19 Glas i Gamla stan förra året. Kvällen blev snabbt fullbokad och gästerna var mycket nöjda. Då föddes tanken om att ”ta över” fler restaurangkök och skapa en plattform för kvinnliga kockar att synas med sin matlagning.

(Foto: Mathias Alm / Sveriges Radio, på bilden Linn Söderström)