Larvfärs och lupinkorv ska frälsa kockar och konsumenter

Svenska Måltider mjölmask och syrsor ingår i projektet från Vinnova där framtidens protein ska skapas

En välsmakande färs på syrsor och mjölmask är en av 15 produkter som ska tas fram i ett projekt som drivs av innovationsmyndigheten Vinnova, där kända kockar ska kontrollera smaken. Odlade muskelproteinet ”Smat” och korv på svenskodlad lupin är andra exempel på produkter som ingår i denna stora satsning på framtidens klimatsmarta protein.

– Projekten ska också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova i ett pressmeddelande.

För att konsumenterna ska vilja ha de nya produkterna behöver de smaka gott. Därför får projekten delta i ett smakprovningsevent i Måltidens hus i Grythyttan 16 november, där gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck ingår i panelen. De vinnande bidragen får möjlighet att söka en följdinvestering på upp till två miljoner kronor för att utveckla prototypen mot en färdig produkt.

Följande 15 projekt får finansiering med en halv miljon kronor vardera för att ta fram ätbara prototyper:

Lupin för innovation av klimatsmart och smakrik mat, Nordvara Nordisk råvara AB, OpenEye AB

Projektet ska ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, varifrån det går att producera en stor mängd växtbaserade livsmedel som dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass.

Vegansk skyr från skandinaviska råvaror med hjälp av oleosin från rapsrester, Lunds universitet, Institutionen för livsmedelsteknik

Ska göra en skyr-liknande produkt baserad på komponenter från raps istället för mjölk. Skyr baserad på raps har flera hälsofördelar ger betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med baserat på komjölk.

MareDura i mat – för en hållbar framtid, Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik

Projektet ska ta fram en proteinrik biomassa med proteiner från jäst, fisk och alger. Råvarorna ska helt eller delvis komma från industriella biflöden.

Tenebrio molitor – smaklig, hälsosam och hållbar, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg

Ska utveckla en god och hälsosam produkt som baserar sig på protein från mjölmask, som genom att födas upp på vegetabiliska matrester blir en klimatsmart proteinkälla.

Ärttempe – ett köttigt vegoprotein med unika hälsomervärden, Mögelmat AB

Ska utveckla av en svensk version av den indonesiska sojatempen där sojabönan byts ut mot svenska, ekologiska gula ärtor.

Shark – ny delikatessprodukt baserad på musslor, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg

Ska utveckla en delikatessprodukt baserat på musslor, som ger svenska livsmedelsföretag möjlighet att erbjuda proteinrika påläggs- och måltidsprodukter med hälsosam och klimatsmart profil.Projektledare:

Smat – smart mat av havre och odlade muskelceller, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg

Ska ta fram en prototypprodukt där muskelceller odlats på strukturer från havreprotein för att likna den textur som finns hos kött.

Mjölmaskprotein – en ny livsmedelsråvara, Tebrito AB

Ska raffinera mjölmask till proteinpulver från mjölmask, och med denna proteinråvara ta fram livsmedelsprototyper.

Ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja, JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB

Ska ta fram en ädelostliknande produkt som är baserad på svenskodlade åkerbönor och sojabönor, som efterliknar mjölkbaserade produkter som gorgonzola, danablu, eller cambozola.

Utveckling av välsmakande sportnutritionsprodukt baserad på lyserade svenska blåmusslor, Eicorn AB

Ska skapa en sportnutritionsprodukt genom att smak- och luktkaraktärisera

Musselråvara, som ska utgöra grunden i en ekologisk, närproducerad och klimatsmart proteinbar eller drickbar produkt.

Mellanmål på svensk böna, Åse-Glass AB

Ska utveckla ett mellanmål gjord av bondbönor, där en professionell kock ska smaksätta basen och utveckla den till en färdig prototyp.

Gråärtor – en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin, Örebro universitet, restaurang- och hotellhögskolan

Ska utveckla en gråärtsbiff som innehåller gråärten Retrija, som har egenskaper som efterliknar kött.

Klimatsmart svampprotein från det svenska jordbruket, Lantmännen agroetanol AB

Ska undersöka möjligheten att förädla svampprotein till ett eller flera livsmedel, för att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett närodlat, hälsosamt, smakrikt svampprotein med hög klimatprestanda.

Smartgrillers – en nutritionell smaksensation, Sveriges tekniska forskningsinstitut, Göteborg

Ska ta fram en klimatanpassad och hälsosam vegetarisk grillprodukt med högt proteininnehåll, genom att använda biprodukter av protein och fiberhaltiga råvaror samt andra grödor som odlas i Sverige.

Hakuna Färs – baserad på klimatsmarta insekter, Hakuna mat AB

Ska utveckla en nyttig, formbar och miljömässig färs baserad på syrsor och mjölmask, som är konkurrenskraftig med kött. Fokusgrupper kommer att användas för att få fram tilltalande smaker.