Sverige till final i kock-VM

Alexander Sjögren är Sveriges representant i Bocuse d'Or

I dag vann Lunda-kocken Alexander Sjögren brons i kock-EM, Bocuse d’Or Europé, som avgjordes i Budapest.

Därmed är han också klar för VM i Lyon nästa år. Hans mål var att hamna på pallplats, och till TT säger han sig vara mer än nöjd med tredjeplaceringen efter vinnande Ungern och tvåan Norge.

Sjögren och de andra tävlande gick in i köket i Budapest i förmiddags. Sedan pågick intensiv matlagning i drygt fem och en halv timme. Därefter var det dags för bedömningen med danske ordföranden Rasmus Kofoed i spetsen.

Uppdraget var att laga en kötträtt på kronhjortkalv och en fiskrätt på stör och störkaviar för 14 personer. men i båda fallen måste de laga en sås och använda minst två sorters garnityr.

Alexander Sjögren kompletterade fisken med skaldjur och blåmusselsås. Till hjortkalven valde han svamp och tranbärsgelé samt grönsaker med “ljusa och fräscha färger”.

Alexander Sjögrens medhjälpare Hampus Risberg korades till tävlingens bäste commis. Ordet commis kommer från franskans commis de cuisine och betyder kockbiträde eller kockassistent.