Ny undersökning om frukostvanor i Sverige

Svenska Måltider - 8 av 10 svenskar äter frukost

Nästan hälften av alla svenskar – 42 procent – anser att frukosten är dagens viktigaste mål. 8 av 10 svenskar äter frukost varje dag och då framför allt smörgås, yoghurt eller fil och ägg. Detta framgår av en undersökning som branschorganisationen Svenska Ägg låtit göra.

Bland de äldre (61-75 år) äter hela 92 procent frukost varje dag medan samma siffra bland de yngre (18-29 år) är 71 procent. I den senare kategorin uppger 18 procent att de bara äter frukost någon gång ibland eller aldrig.

Frukostvanorna verkar inte skilja sig så mycket åt bland storstadsbor och de som bor på landsbygden. Däremot ser de bakomliggande orsakerna till frukostvalen olika ut. Bland de som bor i storstad är det exempelvis viktigare att det går snabbt och att man håller sig mätt.

En av de tydligaste mat- och hälsotrenderna de senaste åren är ökat proteininnehåll i kosten och minskat sockerintag. Trots det är det många som får i sig för mycket socker utan att känna till det. Det är inte ovanligt att en helt vanlig svensk frukost innehåller cirka 15 teskedar socker.