Proviva-bakteriebolag förvärvar i USA  

Lundabolaget Probi förvärvar amerikanska probiotikabolaget TNTGamble Inc

Lundabolaget Probi som bland annat forskat fram bakteriestammarna till hälsodrycken Proviva köper upp en stor, amerikansk motsvarighet, rapporterar Sydsvenskans affärstidning 8till5.se.

– Det här skapar en mycket stark närvaro i USA. Vi har ökat försäljningen där de senaste två åren och det är den mest intressanta marknaden för probiotikaprodukter, säger Probis vd Peter Nählstedt till 8till5.

Uppköpet av probiotikabolaget TNTGamble Inc. som ligger bakom varumärket Nutraceutix, innebär att Probis amerikanska marknadsandel tredubblas.

Det amerikanska bolaget säljer precis som Probi främst sina produkter till andra företag som sedan marknadsför dem mot konsumenter. Tillsammans kommer de båda bolagen omsätta omkring en halv miljard kronor, om affären går igenom efter granskning från amerikanska konkurrensmyndigheter. Köpeskillingen uppgår till 105 miljoner dollar, motsvarande cirka 875 miljoner svenska kronor.

Personalstyrkan utökas efter uppköpet från 40 till 220 anställda, vilket beror på att det amerikanska bolaget även har egen produktionspersonal. Huvudkontor, forskning och utveckling samt ansvaret för den globala marknadsföringen kommer dock ligga kvar i Lund. Dessutom ger affären tillgång till ny teknik som gör att bakterier kan göra nytta i mag-tarmkanalen under längre tid.

– Det möjliggör att använda probiotika som är mer känslig, men också att de produkter vi redan har idag skulle kunna bli snäppet ännu vassare, säger Peter Nählstedt till 8till5.se.