Sockerskatt ska minska Saudiarabiens oljeberoende

Sockerskatt ska minska Saudiarabiens oljeberoende

En skatt på sockrade drycker, liknande den som ska införas i Storbritannien, är en av de åtgärder som Saudiarabien ska ta till för att minska oljeberoendet och göra landet till världens 15:e starkaste ekonomi, skriver Veckans Affärer.

I dag står oljan för åttio procent av landets intäkter. Prisraset på olja har lett till ett budgetunderskott på 100 miljarder dollar 2015, men nu vill Saudiarabiens ledare vända utvecklingen med hjälp av en rad insatser. Hit hör alltså att höja skatten på sötade drycker, samt att införa skatt på tobak och transporter.

År 2014 var 35,2 procent av Saudiarabiens befolkning överviktig enligt Global Food Security Index, vilket innebar att de hamnade på andra plats efter Kuwait.