Restaurangerna ska ekomärka maten

Nu vill Livsmedelsverket införa regler som gör det lättare för landets krogar och kaféer att redovisa sitt ekologiska arbete, bland annat genom att märka maten med “ekologiskt”. Men företagen måste också kunna bevisa för myndigheterna att märkningen stämmer.

Livsmedelsverkets förslag innebär utökade möjligheter att använda ordet “ekologisk” på skyltar, menyer med mera, i anslutning till maträtter, bakverk och andra varor som tillagats på plats. Hittills har restaurangerna kunnat berätta att de använder ekologiska ingredienser och råvaror, däremot har en maträtt inte kunnat märkas i sin helhet eftersom det saknats nationella regler.

Genom reglerna ska restaurangerna också kunna dokumentera och redovisa hur stor andel av samtliga råvaror som är ekologiska – med andra ord ska krogen närma sig det arbetssätt som redan i stor utsträckning finns inom skola och annan offentlig verksamhet.