Brexit hotar svensk livsmedelsexport

Stor brist på Champagne i år

Exporten av alkoholhaltiga drycker till Storbritannien har ökat kraftigt under de senaste åren och allra bäst har det gått för cidern. Men nu hotas många av exportsuccéerna av Brexit – också icke-alkoholhaltiga som fisk och choklad.

Den totala livsmedelsexporten av svenska produkter var cirka 70 miljarder kronor under 2015. För en av Sveriges verkliga exportraketer, cidern, utgör den brittiska marknaden hela 18 procent. Detta skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande i dag.

Absolut vodka har länge varit stjärnan på den svenska livsmedelsexporthimlen, men även öl och framförallt svensk cider har rönt stora framgångar under senare år. Därför, meddelar Livsmedelsföretagen, är det framförallt är den svenska dryckesbranschen som kommer påverkas av Brexit.

Under 2015 exporterade Sverige alkoholhaltiga drycker till Storbritannien för sammanlagt 1,2 miljarder kronor. Även alkoholfria drycker har tagit sig in på topplistan över varor som Sverige exporterar till Storbritannien.

Andra svenska storsäljare är svensk fisk. Under 2015 mottog Storbritannien 12 procent av Sveriges totala fiskexport. Vi hittar också mejeriprodukter och choklad på topplistan.

Sammantaget skulle förändrade handelsvillkor mellan Sverige och Storbritannien kunna få stora ekonomiska konsekvenser och redan nu drabbar försvagningen av det brittiska pundet svenska livsmedelsprocenter.

Topplistan över svensk livsmedelsexport till Storbritannien enligt Livsmedelsföretagen:

  • Fisk
  • Alkoholhaltiga drycker
  • Varor av spannmål m.m.
  • Mjölk och grädde
  • Alkoholfria drycker
  • Choklad och chokladvaror