Grönt ljus för fransk ursprungsmärkning

Grönt ljus för fransk ursprungsmärkning

Nu har Frankrike fått grönt ljus från EU-kommissionen för att införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött- och mjölkprodukter. Märkningen sker under en testperiod som pågår till slutet av 2018, skriver ATL.

Detaljerna kring märkningen ska tas fram i samarbete med branscher och konsumentorganisationer och märkningskravet väntas träda i kraft i början av nästa år.

Men alla är inte förtjusta över initiativet, skriver ATL. Bland annat anser livsmedelsindustrins europeiska paraplyorganisation, Food & Drink Europe samt European Dairy Association att det franska testet är protektionistiskt och ett hot mot den inre marknaden.

Liknande initiativ uppges vara på gång i Italien, Litauen, Rumänien, Portugal, Spanien och Polen.