Första middagen för ALLA jordens länder

200 nations dinner är första middagen någonsin för alla jordens länder

Lördagen den 12 november anordnas den första middagen någonsin där en person från varje land på jorden deltar, i Göteborg. Bakom projektet ”the 200 nations dinner” ligger en helt vanlig kille, som fått sin dröm sponsrad av cykelkafékedjan Wheelys inom ramen för plattformen Wheelys Dreams.

– Vi är rätt selektiva när vi väljer vilka projekt vi släpper igenom, vi väljer sådant vi själva tycker är kul och bra, säger Wheelys vd Maria de la Croix till Svenska Måltider.

Hon fortsätter:
– Det kommer vara den första middagen i hela världshistorien som ordnas med en person från varje land i hela världen. Det har såklart funnits middagsbjudningar med personer från många länder, men inte från alla. Inte i Sverige och inte heller någon annanstans på jordklotet. Anledningen är antagligen att middagar som dessa har blivit anordnade av en nation och att vissa länder har bojkottat kalaset, andra kanske helt enkelt inte har blivit bjudna på grund av politik.

Initiativtagaren Kalle Wannerskog, som till vardags jobbar som journalist, menar att han blev överraskad när han insåg att det aldrig hade anordnats en middag för just samtliga världens länder och bestämde sig för att göra något åt det. Att det blev just 200 länder och inte 193, det vill säga det antal som är med i FN, beror på att Kalle även velat inkludera en del länder som inte har erkänts. Redan nu har man fått förbokningar från bland annat Nord- och Sydkorea, Israel, Palestina och Nord- och Sydsudan.

Under middagen, som vem som helst har möjlighet att köpa biljett till och där varken presidenter eller kändisar sägs ha företräde, finns möjlighet att hålla tal i max 2 minuter. Mat från hela världen kommer att serveras och – massvis med smörgåstårta.