Ny märkning för KRAV-restauranger

En försvinnande liten del av landets restauranger använder ekologiska råvaror och möjligheten att märka ut ekologiska rätter har hittills varit begränsad. Men nu har en ny märkning för KRAV-certifierade restauranger tagits fram, som eventuellt kan påskynda utvecklingen.

I den nya märkningen är en, två eller tre stjärnor ifyllda för att visa gästerna vilken nivå restaurangen är certifierad på.

– Tanken bakom vår restaurangcertifiering är att restaurangen relativt lätt ska kunna komma igång, och sedan bli allt bättre. Märkningen ska visa hur långt man har kommit. Med den här nya grafiken hoppas vi att gästen mycket lättare ska förstå innebörden, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV i ett pressmeddelande.

Förutom att restaurangmärkningen har fått en ny grafisk form har KRAV tagit fram ett nytt skyltmaterial.

– Vi har tagit fram stöd för att märket ska kunna användas mer och i fler sammanhang, så som i menyer, på skyltar och kockrockar. Vi tror att det kommer att ge restaurangen mer ut av sin KRAV-certifiering, säger Johan Cejie.

Totalt finns omkring 1 200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju större andel godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:

  • En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
  • Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
  • Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel

KRAV-certifierade restauranger och storhushåll fick börja använda den nya märkningen den 1 juli 2016. Från den 1 januari 2018 måste det nya märket användas.