Sveriges bästa krogar har utsetts – av branschen själv

Svenska Gastronomipriset 2016 – vinnarna. Foto: Carl Lemon

Under måndagskvällen gick Svenska Gastronomipriset av stapeln på Operakällaren i Stockholm, inför 300 specialinbjudna gäster från restaurangbranschen. Under ceremonin presenterades ett antal priser där branschen själv fått rösta, där ingen extern jury varit inblandad. Huvudpriset – det nyinstiftade Svenska Gastronomipriset – gick till kocken och krögaren Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet i Järpen.

– Det betyder väldigt mycket att få pris av mina kollegor i branschen. Jag ser upp till många, många av de som är här i kväll… men jag vill inte berätta vilka, sa 32-åriga Magnus Nilsson diplomatiskt.

En annan pristagare var Daniel Berlin, som knep förstapriset i kategorin Kockarnas Kock 2016.

– Man har vunnit ganska många priser nu, men det här som är från kollegorna blir extra fint. Det handlar ju om att vi i branschen förstår varandra och vad arbetet handlar om, menade han.

René Redzepi från Noma i Köpenhamn var på plats för att ta emot det internationella priset Chef of the Chefs, tillsammans med 8-åriga dottern Arwen. Han instämde med sina svenska kollegor:

– Det är ännu mer speciellt att få pris när det är kollegor som har röstat.

På frågan om vad han anser om den nordiska gastronomin just nu svarade han:

– I Norden älskar vi att vara emot varandra i de olika länderna, men det är också i just Norden vi har världens mest intressanta restaurangkultur. Tillsammans kan vi göra den till något nytt.

Tävlingen arrangeras av Bergkvist Publishing som även ger ut tidningarna Svenska Måltider, Restaurangvärlden och Magasin Måltid.

Här är vinnarna i samtliga kategorier:

KOCKARNAS KOCK 2016
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa kockarna i Sverige)
Daniel Berlin, Daniel Berlin, Skåne Tranås

 

KOCKARNAS KROG 2016
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa kockarna i Sverige)
Fäviken Magasinet, Järpen

 

 

 

SERVITÖRERNAS SERVITÖR 2016
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa servitörerna i Sverige)
Carl Frosterud, Operakällaren, Stockholm

 

 

BÄSTA SERVICEUPPLEVELSE 2016
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa servitörerna i Sverige)
Fäviken Magasinet, Järpen

 

 

SOMMELIERERNAS SOMMELIER 2016
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)
Rubén Sanz Ramiro, PM & Vänner, Växjö

 

BÄSTA DRYCKESUPPLEVELSE 2016
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)
PM & Vänner, Växjö

 

 

KONDITORERNAS KONDITOR 2016
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa konditorerna i Sverige)
Mattias Ljungberg, Tössebageriet, Stockholm

 

 

KONDITORERNAS KONDITORI 2016
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa konditorerna i Sverige)
Tössebageriet, Stockholm

 

Övriga priser:

Chef of the Chefs (med en jury på 50 av världens bästa kockar)
René Redzepi, Noma, Köpenhamn

Årets Werner 2016
Gunnel Stuhr Olsson
Henrik NorströmSvenska Gastronomipriset 2016:
Magnus Nilsson