Guld till svenska juniorkockar

Foto: Juniorkocklandslaget

Svenska Kocklandslaget blev utan pallplats i Culinary Olympics 2016 trots guld i både grenen “Kalla Bordet” och “Varma Köket”. Svenska Juniorlandslaget vann däremot ett guld, sammanlagt.

I lördags tilldelades Svenska Kocklandslaget ett guld för Kalla Bordet och sedan ytterligare ett guld i Varma Köket. Den totala poängen ledde tyvärr inte till seger i Culinary Olympics 2016. Segrade gjorde Singapore, följt av Finland som tvåa och Schweiz som trea.

– Vi är så klart besvikna. Vi hade siktat på guld sedan start men är nöjda med vår prestation, säger Jonas Franzén, lagledare, Svenska Kocklandslaget i ett pressmeddelande.

Culinary Olympics 2016 har pågått i Erfurt, Tyskland sedan den 21 oktober. I varje gren belönas lagen med guld om de har fått över 90 poäng. Silver, brons eller diplom delas ut om poängen är lägre. Detta innebär att fler än ett lag kan belönas med guld i Kalla Bordet respektive Varma Köket. Det är dock den totala poängen från båda grenarna som avgör den totala placeringen i Culinary Olympics. Den sammanlagda poängen ledde för Sveriges del inte till pallplats.

Juniorkocklandslaget, som består av åtta kockar mellan 18 och 23 år samt två coacher, tog hem en total seger efter de två grenarna “Ätbar Buffé” och “Varma Köket”. Bland bedömningspunkterna fanns  förberedelser, hantverksskicklighet, servering, presentation och smak.