Sjögräsmacka vann första pris

Frida Lundh blev vinnare i Mack-SM

Frida Lundh från Sölvesborg vann Mack-SM i dag på STHLM Food & Wine i Stockholm. Vinnarmackan var bakad på surdegsbröd med sjögräs och toppad med bland annat limegravad lax.

En jury bestående av bland annat Årets Bagare och Årets Kock utsåg Frida Lundh till vinnare bland totalt 8 finalister. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Vinnarmackan Japan tur & retur var gjord på ett sjögräs-surdegsbröd och pålägget bestod bland annat av limegravad lax, wasabimajonnäs och grön sallad på avokado och spenat. Utöver titeln vinner även Frida Lundh en trendspaningsresa till Chicago.

Så här löd juryns motivering:
“Med ett tydligt tema, som genomsyrar hela mackan, har Frida skapat en välbalanserad och innovativ måltid. Vinnarmackan är matig och fräsch. Det oväntade brödet, som innehåller alger och sesam, är både spännande och smakrikt. Med inspiration och smaker från Japan, är Fridas skapelse lika god som dekorativ. En riktig fullträff helt enkelt!”

– I årets tävling såg vi en genomgående tråd i att mackorna hämtat inspiration från maträtter från olika delar av världen. Finalisterna har skapat en hel måltid på mackan, en måltid som både är mättande och klimatsmart, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM i ett pressmeddelande.

– Otroligt hedrade och roligt att vinna Mack-SM! På grund av snökaos och inställda flyg fick jag snabbt hitta nya lösningar för råvarorna. Till exempelvis bakade jag nytt bröd på ett bageri i Stockholm. Så jag är verkligen nöjd med min insats! Mackan blev faktiskt fantastiskt bra om jag får säga det själv och allt känns bara toppen. Trots lite snökaos i början, säger Frida Lundh i pressmeddelandet.

Mack-SM har arrangerats fjorton år i rad. Bakom tävlingen står branchorganisationen Sveriges bagare och konditorer. I juryn fanns bland annat Årets Kock 2016, Årets Bagare 2016 och förra årets vinnare av Mack-SM, Johan Blidberg.

Resultat:

Vinnare: Frida Lundh från Sölvesborg med mackan Japan tur & retur

Andra plats: Lotta Svensson från Jönköping med mackan Småland 2.0

Tredje plats: Nina Sandström från Stockholm med mackan Skärgårdsbris