Därför valde Nätvinhandlarna att polisanmäla bubblig.se

Johan Segerberg, kundansvarig på bubblig.se

Under fyra helger har bubblig.se levererat alkohol under kvällar och helger i Malmö. Detta har gjort folkhälsominister Gabriel Wikström rejält upprörd. Men mothuggen kommer även från Nätvinhandlarnas egen branschorganisation som i torsdags meddelade att de valt att polisanmäla bubblig.se för brott mot alkohollagen.
– Vi ägnar oss åt en ansvarsfull försäljning, kontrar Johan Segerberg på bubblig.se.

Johan Segerberg, kundansvarig på bubblig.se – vad är det som skiljer er från de andra nätvinhandlarna?
– Vi säljer vin, sprit och öl – och vi gör det med väldigt kort leveranstid. Vi levererar varannan timme inom Malmö, lägger man en beställning kl. 20 har man varorna innan kl. 22. Men vi lyder under samma lagstiftning, har samma tillstånd och betalar samma skatter som de andra nätvinhandlarna.

Hur fungerar tjänsten?
– Kunden lägger en beställning och betalar via hemsidan, där anger man också sitt personnummer. Två timmar senare kommer en stilig man i smoking och lämnar över varorna mot legkontroll. Vi har just levererat för fjärde helgen i rad och fått ett väldigt starkt uppsving, mycket tack vare mediauppbådet.

Vem är du och hur fick du idén?
– Jag är 28 år och det är bara jag som jobbar inom företaget. Jag har en bakgrund inom försäljning, dock inte av alkohol. Sedan 4 år tillbaka är jag malmöbo. Som med allting annat handlade det om vad jag själv och människor runt omkring mig har saknat. Väldigt många är missnöjda med Systembolagets öppettider och jag ville se om det fanns ett lagligt sätt att lösa problemet på. Övertygelsen om att monopolet skulle vara en självklarhet, delas inte av alla.

I torsdags gick Nätvinhandlarnas branschorganisation ut med ett pressmeddelande om att de hade valt att polisanmäla er för brott mot alkohollagen. Vad anser ni om detta?
– Vi kör med egna bilar och vissa menar att det strider mot reglerna, men här kan jag bara ge samma citat som vår advokatbyrå Trädgårdh gjorde i det pressmeddelande vi skickade ut i fredags: ”Vår bedömning är att Bubblig.se:s verksamhet bedrivs i enlighet med gällande EU-rätt och den svenska alkohollagen.”

Folkhälsominister Gabriel Wikström sa i en artikel i Aftonbladet att han trodde att fler barn och unga riskerar att exponeras för alkohol på grund av bubblig.se. Vad tycker du om det?
– Vi ägnar oss åt en ansvarsfull försäljning, vi kollar alltid leg på de som tar emot varorna och den person som lägger beställningen måste också hämta ut den. Om mottagaren är uppenbart berusad nekar vi köp.

Sen i oktober har regeringen ett nytt lagförslag ute på remiss där man kraftigt vill begränsa all nätvinhandel. Vad skulle det innebära för er om det trädde i kraft?
– Man kan säga att det finns två sätt att få in alkohol på. Det ena är distansförsäljning och det är vad bubblig.se håller på med. Om lagen träder i kraft blir det bara möjligt att köpa varor genom det andra sättet: distansköp. Då lägger kunden en beställning men måste själv anordna transporten, föra över ordern och sköta all kommunikation med ett transportbolag. Köparen måste också själv betala alkoholskatten. Distansköp används väldigt lite i dag för det är inte en rimlig modell.

Ole Nielsen, ordförande Nätvinhandlarnas Branschorganisation. Foto: Magnus Skoglöf

Ole Nielsen, Nätvinhandlarnas Branschorganisation. Foto: Magnus Skoglöf

Ole Nielsen, ordförande i Nätvinhandlarnas branschorganisation, varför valde ni att anmäla bubblig.se för brott mot alkohollagen?
– För att få sälja vin på nätet måste du använda en oberoende budfirma, annars räknas det som smuggling. Det står klart och tydligt i den nya alkohollagen som kom 2011.

Men är ni inte i grund och botten kollegor som vill samma sak, att utmana monopolet?
– Nej, vi har inget intresse av att utmana monopolet, även om våra medlemsföretag konkurrerar med Systembolaget genom att ha ett bättre utbud av kvalitetsviner. Målet är framför allt att alla aktörer ska vara lagliga och spela enligt samma regler.

Vilken inriktning har de andra medlemmarna i branschorganisationen?
– Det är 11 företag som tillsammans står för cirka 95 procent av den totala nätvinhandelns omsättning. Alla betalar sina skatter, alla har en oberoende transportör och så vitt jag vet följer de marknadsföringslagen. Det föreligger heller inga anmälningar mot något medlemsföretag.

Anser ni att bubblig.se har skadat branschen?
– Det skadar branschen när olagliga aktörer får media på sig och det är inte bra att en folkhälsominister står och drar lagliga och olagliga aktörer över samma kam. Min uppgift som ordförande i den här branschorganisationen är att se till att de som förknippas med oss som är lagliga håller sig till regelverket. Att leverera alkohol med egna bilar är inte lagligt. Därför kontaktade jag Johan och sa att detta inte är okej – ändrar du inte upplägget så kommer det att bli en polisanmälan.