9 coola mattrender 2017

Kokos, japansk mat och mochi glass finns med bland 2017 års mattrender.

Glödheta, amerikanska livsmedelskedjan Whole Foods Market har listat 2017 års största mattrender. Gör plats i skafferiet för japansk glass, halvfabrikat och drivor av kokos!

Mytiska drycker

Årets hälsodrycker innehåller växter med förankring i alternativmedicin och folktro. Hit hör inkaindianernas heliga maca-rot (ej att förväxla med 2016 års trend matcha-té), den narkotiska stillahavsbusken kava, svampar som sprängticka och kinesisk reishi, och ayurveda-örten aswagandha. Även gurkmeja och äppelcidervinäger blir vanligare som ingrediens i bland annat ”raw shots”.

Biprodukt-produkter

Oavsett om det är överbliven vassle från grekisk yoghurt eller drav från ölbryggning hittar matproducenter innovativa sätt att ge nytt liv åt biprodukterna. Två exempel är probiotiska drycker baserade på vassle från yoghurtproduktion och vatten från olivproduktion som används i rengöringsmedel.

Kokos

Kokosolja och kokosvatten får sällskap av innovativa produkter som kokosmjöltortillas och sojasubstitut gjort på kokossocker. I princip alla delar av denna nöt kommer att uppträda i nya, ätbara former.

Japan bortom sushi

Ponzu, miso, mirin, sesamolja och plommonvinäger är på väg in i mainstreamköken, liksom alger och tång. Även japanska pickles kommer att öka i popularitet. De klibbiga, pastellfärgade mochiglassarna får mer autentiska smaker som matcha-té, yuzu och svart sesam.

Kreativa smakförstärkare

Ovanliga, flytande ingredienser får en plats i rampljuset under 2017. Kolla efter svart sesam-tahini, ghee, svart vitlökspuré, dadelsirap och såser eller pastor baserade på olika typer av chili.

Pasta på nya sätt

2017 års pasta handlar mindre om italienska former och mer om växter och hälsa. Nudlar gjorda på quinoa, kelp-tång, bönor och kikärter blir alltmer populära i USA. Parallellt med detta har även den handgjorda, färska pastan fått ett uppsving.

Purple power

Lila mat dyker upp överallt: numera finns blomkål, sparris, majs och sötpotatis som alla är lila. Acai får konkurrens av vårt inhemska fläderbär. Den lila färgen tyder ofta på att maten innehåller mycket antioxidanter. I USA finns en rik flora av lila snacks och frukostprodukter med hälsoprofil.

Flexitarianism

Under 2017 kommer allt fler att mixa olika diettrender på sitt personliga sätt, förutspår Whole Foods Markets. Det kan till exempel betyda att man väljer veganskt på morgonen, glutenfritt för det mesta och paleo fem dagar i veckan. Den strida strömmen av nya produkter som glutenfri pizza, blomkålsris och cashew-yoghurt lär locka ännu fler att haka på trenden.

Hemlagat möter halvfabrikat

Vi ställer allt högre krav på maten. Den ska spara tid, kosta lite, vara bra för hälsa och klimat och inte bidra till matavfall. Detta faktum ligger bakom en trend som Whole Foods Market-spanarna kallar ”köp en del, laga en del”. Hälsosamma måltidslösningar som bara behöver värmas i ugnen är på uppgång, liksom färdiga och grönsaksblandningar. Denna strävan efter att ”få allt” kan innebära att man kickstartar middagen med varm mat från delin medan huvudrätten lagats från scratch, med färdiga ingredienser som tillbehör.