Coca-Cola stäms för vilseledande information

Coca-Cola stäms för vilseledande information

Coca-Cola stäms för att ha vilselett allmänheten om riskerna med sockrade drycker, skriver SVT Nyheter. I stämningen som lämnats in av The Center for Science in the Public Interest anklagas Coca-Cola och The American Beverage Association för att medvetet vilseleda allmänheten om hälsoriskerna med sockersötad dryck, bland annat genom att förvanska forskning.

Enligt en rapport publicerad i New York Times har Coca-Cola spenderat 120 miljoner dollar på forskning och andra projekt mellan 2010 och 2015 vars syfte var att förvirra konsumenterna kring hälsorisker kopplade till läsk och sockersötade drycker. I en Coca-Cola-kampanj framställs exempelvis korta fysiska aktiviteter, som att spela bowling eller skratta, som tillräckliga för att väga upp de negativa effekterna med att dricka den sockrade läsken.

Enligt stämningen ska forskare, dietister och läkare fått betalt för att tona ner riskerna med att dricka läsk och för att i vissa fall även påstå att en läsk kan vara ett hälsosamt “mellanmål”.