Sverige kokböckernas Silicon Valley

sm-kokbocker

Hela 59 kokböcker ska representera Sverige i den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards 2017. Sammanlagt 211 länder deltar i tävlingen som ofta kallas kokböckernas Oscarsgala.

Sverige är det land som ger ut flest kokböcker per capita i hela världen och svenska kokböcker och matmedia anses hålla mycket hög klass internationellt. Förra året vann Sverige i de viktigaste kategorierna Best Food Television, Best Book of the Year och Best Publisher in the World.

– Jag har följt Sveriges kokböcker och matmedia på nära håll i över 20 år, utvecklingen är helt fantastisk, säger Edouard Cointreau som är ordförande i Gourmand Awards internationella jury i ett pressmeddelande.

– Branschen attraherar ny ung talang, med författare, formgivare, redaktörer, illustratörer och fotografer. Med det i beaktande, i kombination med den snabba tillväxten inom svensk kokboksutgivning, innovationsgraden och den höga kvaliteten så har Sverige blivit kokböckernas Silicon Valley, fortsätter han.

Sveriges bästa kokböcker utgivna under 2016 har bedömts av en internationell jury. Dessa har nu kvalificerat sig till att tävla om Gourmand Awards i årets ‘Best in the World’-utmärkelser. Prisutdelningen äger rum den 27- 28 maj 2017. Festligheterna sker i kinesiska Yantai, som är värdstad för tredje året i rad.

Följande nationella vinnare har gått vidare till finalen i Gourmand Awards 2017: 

EUROPEAN WINE: 101 Bubbel – Andreas Kjörling (Grenadine)
WINE TOURISM:  Guide till Vinets Värld – Britt & Per Karlsson (Tukan)
COFFEE: Kaffe – Anne Nilsson (Grenadine)
SPIRITS:  Born in 1891 – Sanna Sundin, Calle Magnusson (Altia)
COCKTAILS:  Salongs i Norrland – Emil Åreng (North Chapter)
BEER:  Klona Ol – Peter M Eronson (Grenadine)
DRINKS EDUCATION: 101 winners Bubbel, Likoren, Whisky, Cocktails (Grenadine)
SPECIAL AWARDS WINE: Kreativ ölbryggning, Peter M Eronson, Simon Svensson (Grenadine)
CHEF:  The Flying Elk – Björn Frantzen (Norstedts)
PROFESSIONALS:  Lilla Ego – Tom Sjöstedt, Daniel Räms (Norstedts)
TV ENGLISH:   Food from The Fire – Niklas Ekstedt (Pavilion Books)
TV EUROPE:  I Det Enkla bor det Goda – Ernst Kirchsteiger (Bonnier Fakta)
INNOVATIVE Krydda med Musik – Per Samuelsson (Fanky)
ENTERTAINING:  Pluras Bästa – Plura Jonsson (Norstedts)
FIRST COOKBOK:  Frukt & Grönt – Lotta Kühlhorn (Norstedts)
BLOGGERS: Green Kitchen Smoothies – David Frenkiel, Luise Vindahl (Norstedts)
BEST COOKBOOK OF THE YEAR: Nobel Prize Cookbook – N.Wahlstrom, F. Eriksson, G Klötzke (Max Ström)
BOOK MAGAZINE:  Svensk Bokhandel – Carina Jönsson
FOOD MAGAZINE:  Filter – Mattias Göransson
BEST PHOTOGRAPHY:  Smörstekt Per-Erik Berglund (Apelfeldt)
BEST DESIGN:  Fisk Skaldjur – Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)
BEST FOREIGN RIGHTS SELLER: (Norstedts)
SERIES:  Vår Kokbok – Sara Begner (Norstedts)
CORPORATE Maten och Moralen – Sven-Erik Bucht, Annie Lööf m fl Ekerlids (LRF Mjölk)
BEST TRANSLATION:  Taste of Sapmi – Victoria Harnesk (Slow Food)
BEST PRINTER:  Have you Nowhere to Go Scand Book (The Collins Press)
BESTSELLER: Vår Kokbok – Sara Begner (Norstedts)
PHOTOGRAPHERS PUBLISHERS: Mitt Viken – Fredrik Rege, Benny Cederberg
BEST LOCAL CUISINE:  Ulrikas Gotland – Ulrika Davidsson (Bonnier Fakta)
BEST FOREIGN-INTERNATIONAL CUISINE: Hemkunskap – Mathias Dahlgren (Bonnier Fakta)
BEST ITALIAN CUISIN:E Gourmet Pizza – Håkan Johansson (Norstedts)
BEST MEDITERRANEAN CUISINE – DUN GIFFORD AWARD: Mat som gör gott – Tareq Taylor (Bonnier Fakta)
BEST SCANDINAVIAN CUISINE: Älgkott / Peran – Leif Milling (Ågrenshuset)
BEST JAPANESE CUISINE:  Ramen – Tove Nilsson (Natur & Kultur)
BEST US CUISINE: Sweet Spots of New York – Roy Fares (Bonnier)
SUSTAINABLE, FOR THE PUBLIC: Lev som en Bonde – Niklas Kämpargård (Norstedts)
HEALTH AND NUTRITION, FOR THE PUBLIC: Food Pharmacy – Lina Nerby, Mia Clase (Bonnier Fakta)
CHILDREN FOOD BOOKS:  Smakäventyret – Ann Fernholm (Natur & Kultur)
FOOD WRITING:  Matens Makt – Britt-Marie Mattsson, Leif Mannerström (Norstedts)
CULINARY HISTORY:   Urfödan – Lilian Ryd (Ordvisor)
CULINARY TRAVEL:  Mitt Viken – Fredrik Rege, Benny Cederberg
HISTORICAL RECIPES: Swedish Fika – Milo Kalén (Kakao)
HEALTH AND NUTRITION, INSTITUTIONS: Vitally Important – Mai-Lis Hellenius (Holm and Holm)
DIET – FOR THE PUBLIC:  Superhälsa – Marita Karlson (Norstedts)
FOOD AND THE FAMILY:  Hemkunskap – Mathias Dahlgren (Bonnier Fakta)
EASY RECIPES:   Fest på 30 Min – Jessica Frej (Bonnier Fakta)
SINGLE SUBJECT:  Fermentera – Jenny Neikell (Norstedts)
PASTRY:   Swedish Fika – Milo Kalén (Kakao)
BARBEQUE:   Grilla Vego – Paul Svensson (Norstedts)
FISH:   Micke´s Fisk – Michael Björklund (Hss Media)
VEGETARIAN:  Nyfiken grön – Cecilia Blankens (Norstedts)
CHOCOLATE:  Chocolat – Sofia Rydemain (Lava)
BREAD:   Bageriet – Gertrud Jakobsson (Natur & Kultur)
CHEESE: MILK Farm Dining – Anna Britta Sahl (Wapnö)
FRUITS:  Frukt & Grönt-   Lotta Kühlhorn (Norstedts)
MEAT:   Kött, Vilt & Fågel – Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)
VEGAN:   Rå Matglädje – Erika Frost (Norstedts)
PASTRY PRO: Julens Söta – Jan Hedh (Norstedts)
CHARITY AND FUND RAISING – EUROPE:  Taste of Sapmi – Victoria Harnesk (Slow Food)