Lönsamt att vara franchiseföretagare

Franchise

Det pekar uppåt för franchiseföretagen i Sverige. Omsättningen fortsätter att öka enligt en aktuell undersökning från HUI Research. Samtidigt är antalet konkurser i franchiseföretag klart lägre än i detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen.

– Det är glädjande siffror som tydligt visar att franchise är en företagsform som skapar stabila, lönsamma och växande företag, säger Johan Martinsson, vd Svensk Franchise.

Enligt HUI Research beräknas de svenska franchiseföretagen i år omsätta 260 miljarder kronor jämfört med 245 miljarder år 2015. År 2014 var omsättningen 227 miljarder kronor. Även antalet anställda inom svenska franchiseföretag ökade under 2016. Enligt siffrorna från HUI Research är nu 138 000 personer anställda i svenska franchiseföretag jämfört med 132 000 personer år 2015.

– Det innebär att franchiseföretag idag står för en betydande del av den totala sysselsättningen i landet och alla prognoser visar att den andelen fortsätter att öka. Jag är övertygad om att framgången beror på att franchise som företagsform kombinerar tryggheten i ett beprövat affärskoncept med drivkraften hos den fria företagaren på ett sätt som gynnar både franchisegivare och franchisetagare, säger Johan Martinsson. 

Andelen konkurser i svenska franchiseföretag var också betydligt lägre, 1,1 procent, jämfört med exempelvis resturang- och hotellbranschen med 2,1 procent konkurser.