Axfood förvärvar Eurocash och utvecklar gränshandeln

Axfood som äger dagligvarukedjorna Willys och Hemköp förvärvar Eurocash, den näst största dagligvaruaktören utmed gränsen till Norge, bland annat i Strömstad. I och med detta stärker Axfood sin position inom lågpris samt går in i segmentet gränshandel.

Eurocash har åtta butiker och en omsättning på cirka 1,2 miljarder kronor. Enligt avtalet kommer Axfood också att sälja 49 procent av aktierna i Eurocash till Norgesgruppen.

─ Förvärvet av Eurocash är en del i vår strategi att öka försäljningen och stärka vår marknadsandel i Sverige. Idag har Axfood inga dagligvarubutiker vid gränsen till Norge. Nu får vi tillgång till den växande gränshandeln, en marknad som omsätter cirka 14 miljarder, konstaterar Axfoods vd och koncernchef Anders Strålman.

─ Vi har idag ett gott samarbete med Axfood och ser förvärvet av Eurocash som en möjlighet att förstärka vår relation. För att erbjuda ännu bättre butiker framöver är det viktigt för oss att öka kunskapen om marknader utanför Norge, förklarar Runar Hollevik, vd och koncernchef för Norgesgruppen.

Axfood är idag huvudleverantör till Eurocash via Dagab. Eurocash kommer efter förvärvet att konsolideras i Axfood-koncernen och ingå i segmentsrapporteringen för Willys. Verksamheten kommer dock fortsatt att bedrivas under varumärket Eurocash.