WWF ger sig in i skolmatsdebatten

WWF och White Guide Junior slåss för klimatsmart skolmat

Det är dags att landets politiker tar ansvar för att maten som serveras i landets skolor är hållbar. Det anser Världsnaturfonden WWF som nu ger sig in i skolmatsdebatten. I samband med 2017 års upplaga av skol- och äldrematstävlingen White Guide Junior och White Guide Senior, införs kategorin Årets Hållbara Skolmatskommun som riktar sig till landets 290 kommuner i allmänhet och de ansvariga kost- och måltidscheferna i synnerhet. Dessutom har kategorin Årets Klimatkök tillkommit. Denna riktar sig till skolköken och är utvecklad av White Guide Junior och Oatly.

I Sverige serveras varje dag tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn – en betydande del av dessa i landets skolor. För att barnen ska orka med långa skoldagar är det avgörande att skolmaten är god och näringsriktig. Men det är också viktigt att maten som serveras inte tär på vår planet, skriver WWF i ett pressmeddelande i dag.

–     Vi lever i dag i Sverige som om vi hade mer än 4 planeter till vårt förfogande. En stor anledning till att vi hamnat så snett är vår konsumtion av mat som står för en tredjedel av de svenska utsläppen. Vi vet att barn och unga vill vara med och förändra det och nu är det dags för politikerna att hjälpa våra unga mot bättre skolmat för planetens bästa, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Målet med de nya kategorierna är att maten som serveras i skolorna ska vara klimatsmart, inte tära på vare sig djur eller natur och vara näringsrik.

– Det här är första gången någon försöker ta ett helhetsgrepp kring de här frågorna. Det är inte helt enkelt, det har varit en utmaning att ta fram kriterier som både är relevanta och möjliga att bedöma för oss i juryn. Vi ser det som ett verktyg för landets politiker och kostchefer, en möjlighet för dem att ta tag i detta på allvar”, säger Pär Bergkvist, initiativtagare till White Guide Junior och White Guide Senior.

Sedan flera år tillbaka är också KRAV knutna till tävlingen, i år är de involverade i kategorin Årets Hållbara Offentliga Restaurang.