Framtidens protein – Kaninkött?

kanin_SM

Klimatsmarta proteinkällor har länge varit i ropet och allt från växtbaserade alternativ till insekter lyfts fram som möjliga val. Men på Sveriges Lantbruksuniversitet tror man att kaninkött kan bli framtidens mat, skriver SVT Nyheter.

Kaninen har länge funnits på topplistan när svensken väljer husdjur – men inte när samma får välja vilket kött som ska ligga på tallriken.

Ändå produceras det inte på långa vägar så mycket kaninkött som det skulle behövas och tillgången på svenskt kaninkött täcker bara 30 procent av efterfrågan, skriver SVT.

SLU har därför sökt pengar till ett Europeiskt Innovations Partnerskap, ett projekt för att få fart på kanin-näringen. De har tagit fram en projektplan för storskalig kaninuppfödning. Fördelarna med kaninkött menar man är att det är ett billigt djur att föda upp och att köttet är både miljövänligt och nyttigt, skriver SVT.

Ett problem branschen står inför är att inte alla är bekväma med tanken på att äta kanin och det är främst finkrogarna som satt kanin på svenskarnas meny, skriver SVT.