EU varnar för superbakterier

labb_SM

Varje år dör 25 000 personer inom EU:s gränser av olika ”superbakterier” – extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Nu har nya fynd återigen gjorts i Europa. Men jämfört med många andra länder är situationen i Sverige under någorlunda kontroll.

”Vi ser enstaka fall varje år, men vi ligger bra till i de här sammanhangen”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.

Tusentals människor dör i Europa av extra resistenta bakterier varje år enligt en rapport som den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC presenterade på onsdagen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

”Superbakterierna har länge ställt till problem i sjukvården, då de leder till stora svårigheter att behandla infektioner eftersom de står emot i princip nästan all tillgänglig antibiotika. Ofta går det att behandla de som drabbats av den typen av bakterier, men det riskerar att bli komplicerat”, förklarar Anders Tegnell för TT.

Man behöver ligga inne för att få vård och antibiotika behöver ges i dropp eller sprutor. I några enstaka fall kanske det inte finns några alternativ kvar, men det är väldigt sällan att man hamnar i en situation då man inte kan behandla.

Problemet med resistensen ökar över hela världen, och enligt EU:s nya rapport har man denna gång hittat så kallade karbapenemresistenta Escherichia coli hos grisar och i griskött. Samma superbakterie har tidigare även hittats i Sverige, men då i sjukvården.

Problemet med den resistensen är att de kan fastna på många typer av bakterier och kan ställa till det inom ett brett område.

Problemen varierar då länder i norra och västra Europa uppvisar lägre förekomst av extraresistenta bakterier jämfört med länder i södra och östra Europa, slår rapporten fast . Skillnader som sannolikt kan härledas till användning av antibiotika bland djur och människor.

“Vi måste bli snabbare, starkare och agera på flera fronter”, konstaterar EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis i ett pressmeddelande och meddelar att EU-kommissionen lanserar en ny handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens redan i sommar.

 

TT