Ny social matbutik öppnar i Stockholm

Matmissionen Rågsved brann ner våren 2016

För ett år sedan totalförstördes Stockholms första sociala matbutik, Matmissionen i Rågsved, av en misstänkt mordbrand. Nu öppnar Stadsmissionen en ny butik i Hägersten i Stockholm – och planerar för två till, skriver DN.

– Efterfrågan och behovet är stort, det är många som i dag lever i en svår ekonomisk utsatthet. Att vi bara på ett drygt år har delat ut 3.000 medlemskort – det talar sitt tydliga språk, säger Johan Rindevall, verksamhetschef för Matcentralen, Stockholms Stadsmission till DN.

Den 14 mars öppnar den nya sociala supermarketen i samarbete med Axfood. Förra året öppnades en butik i Järfälla och inom de närmaste tre åren ska ytterligare två öppnas i Storstockholmsområdet. Tanken med de sociala matbutikerna är att skapa ekonomiskt utrymme för människor som lever i utsatthet, möjliggöra arbetsträning i butik och bidra till att minska onödigt matsvinn. Matmissionen är öppen för alla, men medlemmar får handla varor till en tredjedel av vanligt butikspris, eller mindre. För medlemskap krävs att man har exempelvis försörjningsstöd, dagersättning från Migrationsverket, sjukpenning, A-kassa, pension eller lön som understiger 8.700 kronor i månaden efter skatt.

Butiken i Hägersten ska sälja varor som det för tillfället finns överskott på.
– Samarbetet med Stockholms Stadsmission är en del av Axfoods arbete för att minska matsvinnet. Det viktigaste är förstås att jobba för att det inte blir mat över, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood till DN.