Brasilianska köttskandalen oroar världen

Brasiliens president Michel Temer försöker lugna ner global oro efter köttskandal

I fredags avslöjades ett omfattande fusk med kött i Brasilien. Det var den federala polisen som meddelade att brasilianska livsmedelsinspektörer ska ha mutats av flera köttföretag, så att ruttet, salmonella-infekterat och manipulerat kött blev godkänt för försäljning. Gammalt kött ska ha besprutats med cancerogena ämnen för att förbättra utseende och lukt, uppger Sveriges Radio.

President Michel Temer höll igår möte med utländska ambassadörer för att försöka lugna de länder som oroas över rapporterna om omfattande fusk bland landets köttföretag.
– Av över 4 000 slakterier i Brasilien är det bara 21 som utreds. Det här är ett litet problem som berör några få anställda inom ett fåtal företag och inom jordbruksministeriet, sa president Michel Temer när han igår höll ett möte med ambassadörer från de länder som importerar mest kött från Brasilien.

Nyheten gjorde att börsen stängde på minussiffror i fredags, och köttföretagens aktier har störtdykt. Det var troligen därför president Michel Temer kallade till mötet på söndagseftermiddagen – för att slippa ytterligare börsfall i dag, skriver Sveriges Radio. Temer lovade att jordbruksministeriet nu kommer släppa information om vilka länder som kan ha importerat dåligt kött dom senaste månaderna. Sedan bjöd han in de församlade ambassadörerna på traditionell grillfest. Många brasilianare uppges dock vara kritiska till att regeringen så snabbt verkar ta företagens sida och gör allt de kan för att tona ner skandalen. Enligt polisens utredning slussades mutorna till jordbruksministeriet vidare till just presidentens parti, PMDB, rapporterar Sveriges Radio.

Brasilien exporterar årligen fågelkött för motsvarande 44 miljarder kronor och nötkött för motsvarande 38 miljarder kronor till runt 150 länder. Sverige direktimporterade förra året nästan 1 000 ton nötkött från Brasilien enligt Jordbruksverket. Det är ännu inte känt om något av det dåliga köttet hamnat i Sverige.