Ny app avslöjar restaurangsnusket i Stockholm

Uppsala var först ut med en mobilapp som avslöjar restaurangernas matsnusk, hösten 2015. Nu följer Stockholms stad efter med mobilappen Livsmedelskollen, där man snabbt kan få information om miljöförvaltningens senaste inspektion på till exempel en restaurang. En nyhet i Stockholms version av appen är att gästerna direkt kan anmäla brister i hanteringen av mat på krogen eller en misstänkt matförgiftning.

I appen kan man söka via karta och få fram de restauranger som till exempel finns i närheten. Det går också bra att söka på namn eller adress och få svar på vilket omdöme en krog eller café fått vid den senaste inspektionen. Men det är inte bara restauranger som man kan kolla utan även butiker, skolor och livsmedelsproducenter. 

Nu hoppas miljöförvaltningen även få in tips på restauranger som inte lever upp till hygienkraven, via gäster som har appen:
– Trots att vi gör nästan 10 000 inspektioner årligen kan våra inspektörer inte vara på plats hela tiden och det är viktigt för oss att få information från stockholmarna när de ser något som inte går rätt till på krogen, säger Britta Björkholm avdelningschef på livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen, i ett pressmeddelande. 

Livsmedelskollen finns även som e-tjänst på Stockholms och Uppsalas hemsidor.