Polsk köttfärs i Luleå-skolor upprör

Okänt kött i var tredje nötfärs

Maten som serveras i Luleås förskolor och skolor blir allt mer svensk och lokalproducerad, men en råvara sticker ut: köttfärsen kommer från Polen, ett land som använder betydligt mer antibiotika i sin djurhållning än Sverige. Ett krav på svensk köttfärs skulle bryta mot Lagen om offentlig upphandling, menar kommunens måltidsservice. Men andra kommuner håller inte med. 

Det var personalen på en förskola i Luleå som gjorde upptäckten att köttfärsen som serverades till barnen hade polskt ursprung. De valde att kontakta tidningen Norrländska Socialdemokraten eftersom de tyckte att det gick stick i stäv med mål i kommunens Livsmedelspolicy där man skrivit att man vill möjliggöra för lokala företag att lägga anbud. I dokumentet står det också att hänsyn ska tas till att djur i livsmedelsproduktion behandlas väl och att miljöstörningar begränsas.

Ulrika Rutqvist som intervjuats av NSD är enhetschef inom måltidsservice i kommunen och hon menar att ursprunget på köttfärsen inte är något kommunen kan styra.
– Nej, då bryter vi mot lagen om offentlig upphandling (LOU). Vem som helst inom EU ska kunna svara på vårt anbud, säger hon till tidningen.

Nu svarar Karin Lidén som varit kostchef i Kramfors kommun sedan 17 år tillbaka, och tidigare ordförande i branschorganisationen Kost och Näring, att det inte alls stämmer. Karin har under lång tid arbetat med att styra livsmedelsupphandlingarna i Kramfors för att kunna köpa in så mycket svensk och lokalproducerad mat som möjligt. Idag ligger kommunen på en nivå där 98,5 procent av allt nötkött, fläskkött och kyckling som serveras är svenskt, berättar hon för Bondebloggen.

Karin Lidén säger att det inte alls är omöjligt att ställa krav i upphandlingarna så länge man utgår från Upphandlingsmyndighetens kriterier. Med dem går det utmärkt att ställa krav på exempelvis låg antibiotikaanvändning och under vilka förhållanden djuren har fötts upp. Eftersom utländsk mat oftast inte lever upp till svenska krav kan problemet lösas per automatik, förklarar Elin Bergström i Bondebloggen.

Denna termin köper Luleå kommun in 8 350 kilo köttfärs och prisskillnaden mellan polsk och svensk färs hamnar då på 222 400 kronor, vilket på två terminer innebär det en prisskillnad på en halv miljon kronor. Kommunens Måltidsservice menar att det är ännu en anledning till att man valt den polska färsen, skriver NSD.