Årets Livsmedelsexportör 2017 har utsetts

Fotograf: David Thunander Elisabeth Backteman, statssekreterare, Anna-Carin Jonsson Umlax vd, Jimmy Sandell, Livsmedelsföretagens kommunikationschef, Ylva Berg, Business Sweden.

Fiskodlingsföretaget Umlax AB har utsetts till Årets Livsmedelsexportör 2017. Umlax producerar varje år cirka 2000 ton fjällröding, öring och regnbåge vid sex anläggningar i Lapplands extremt rena fjällsjöar. Ungefär 30 procent av rödingen går på export till Europa och USA. Bakom priset står Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet. Priset delades ut av statssekreterare Elisabeth Backteman på Livsmedelsföretagens Matdag den 8 maj på Moderna Museet.

Umlax tilldelas priset 2017 med följande motivering:
”Årets exportvinnare är ett välmående företag med mer än 40 anställda. En dynamisk mix av akademiker och skickligt yrkesfolk fördelade på fem produktionsanläggningar samt en förädlings-anläggning i södra Lappland. Årets pristagare visar att det lokalt – och i en ofta förbisedd och perifer del av Sverige – går att skapa ett globalt företag som det talas om i den internationella livsmedelsvärldens finrum.”

Läs Svenska Måltiders intervju med Umlax vd Anna-Carin Jonsson här!