Ica fyller 100 – skänker 100 miljoner

ICA fyller 100 år – donerar 100 miljoner kronor

Ica-handlarnas Förbund firar 100 år – med att ge bort 100 miljoner. Beslutet fattades på onsdagens stämma, skriver Dagens Industri. 50 miljoner går till en donationsprofessur på Handelshögskolan i Stockholm.

Att förbundet valde att donera 50 miljoner kronor till Handelshögskolan bottnar enligt tidningen i ett tidigare engagemang i just handelsforskning.

– När vi fyllde 90 år så startade vi Hakon Swenson Stiftelsen dit vi donerade 90 miljoner. Överskottet där satsas löpande på olika forskningsuppdrag. “Det här är nästa steg, ett stort samarbete som säkrar att det finns en handelsutbildning i toppklass på Handelshögskolan i Stockholm och en professur som faktiskt visar att dagligvaruhandeln är en viktig del i näringslivet, säger Fredrik Hägglund som är vd för Ica-handlarnas Förbund till Dagens Industri.

De 50 miljoner kronorna kan ses som en grundplåt. Tanken är att avkastningen på pengarna ska kunna finansiera professuren för evigt.