Skåne vill ha gårdsförsäljning av öl och vin

Foto: Miriam Preis / Arilds vingård / Svenska Måltider

Gårdsförsäljning av vin och öl bör bli tillåtet i Skåne under en treårig försöksperiod. Det anser Liberalerna, som nu har fått stöd av Folkhälsoberedningen i Region Skåne. Men så sent som för någon vecka sedan, sa regeringen ”nej” till ett liknande förslag. I fredags biföll Folkhälsoberedningen i Region Skåne en motion från Liberalerna om att ansöka hos regeringen att under en treårig försöksperiod tillåta gårdsförsäljning av vin och öl.
– Det är jätteroligt att vi äntligen vågar ta steget. Vi har en rik mat- och dryckeskultur i Skåne. Nu ger vi våra vin- och ölproducenter möjligheten att hantera sina egna varor och fortsätta utvecklas, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare för Liberalerna i ett pressmeddelande.

Men det är långt ifrån säkert att regeringen kommer att låta sig övertygas. Sedan tidigt 2000-tal har flera andra regioner ansökt om tillstånd att få bedriva gårdsförsäljning på försök. För någon vecka sedan föreslog den moderata riksdagsledamoten Betty Malmberg att Östergötland blir försökslän för gårdsförsäljning av öl och vin. Bland annat citerade hon en lokal vinbonde i Corren:
– ”Det är redan svårt att odla vin i det svenska klimatet. Politiken behöver inte göra det ännu svårare”, det tycker jag är väldigt talande.
Folkhälsominister Gabriel Wikström svarade då skriftligt att någon uppmjukning av alkoholmonopolet inte är aktuell:  “Forskning visar att detaljhandelsmonopolet räddar cirka 2 000 liv om året och innebär att cirka 11 miljoner sjukdagar kan undvikas jämfört med om alkohol skulle tillåtas säljas i den övriga detaljhandeln.”

Foto: Miriam Preis på Arilds Vingård för Svenska Måltider