Skånskt storslam i Ekomatsligan

SM-ekomatsligan

Hela 33 procent av all mat som serveras inom offentlig sektor i Sverige är numera ekologisk. Civiliminister Ardalan Shekarabi delade under gårdagen ut diplom till 60 kommuner, landsting och regioner på årets Ekomatsligan i Stockholm. Vinnare blev, för tredje året i rad, Vellinge kommun som hade 80 procent ekologiska inköp 2016.

Dagens tema var Svekologiskt, alltså svensk och ekologisk mat, och Lund vann det nyinstiftade Svekomatspriset, med högst andel svekologiska inköp 2016. Nästan hälften av de totala inköpen i Lund, 45 procent, var svenska och ekologiska under 2016. Priset delades ut av Anders Lunneryd, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna .

Skåne dominerade toppen i årets Ekomatsliga. Vellinge vann, Lund kom två och Malmö trea tillsammans med Örebro kommun. Oxelösunds kommun blev årets raket, de ökade sina ekologiska inköp med hela 135 under under 2016.

Till grund för Ekomatsligans diplomeringsdag ligger Ekomatscentrums marknadsrapport ”Ekologiskt i offentlig sektor 2017”. Totalt utgjorde de ekologiska inköpen 33 procent i Sveriges offentliga sektor under 2016. Det är en ökning med 2 procentenheter sedan 2015.

– I höstas presenterade regeringen ett nytt nationellt mål för offentlig sektor att sträva mot, 60 procent ekologiska inköp till 2030. Tillsammans med Ekomatcentrums mål, 50 procent ekologiskt till 2020, och alla lokala mål i 85 procent av landets kommuner, landsting och regioner kommer Sverige att fortsätta leda den ekologiska utvecklingen i offentlig sektor, säger Eva Fröman, verksamhetsledare på Ekomatcentrum i ett pressmeddelande.