Tunga namn på Svenska Måltiders Foodprint

Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fords talade på Svenska Måltiders event Foodprint 2017

Den 1 juni, samma dag som Trump skulle meddela att USA drar sig ur klimatavtalet från Paris, ägde Svenska Måltiders hållbarhetsevent Foodprint rum på Grand Hôtel i Stockholm. Deltagarna kom bland annat från livsmedelsbranschen, restaurangbranschen, bloggvärlden, PR, media, den offentliga gastronomin och organisationer som WWF, Svanen, Naturskyddsföreningen och MSC. Till lunch serverades en vegansk meny (resterna fick följa med hem i en doggybag) och talarnas gåva var ett bidrag till valfri välgörenhetsorganisation.

Här är några guldkorn från dagen: 

”Vad spelar lilla Sverige för roll i klimatfrågan? Vi spelar roll! Den 15:e juni i år kommer riksdagen i Sverige att rösta igenom världens tuffaste klimatmål, inget annat land har tuffare mål. (…) Och om vi vill vara relevanta, måste vi vara först.”
Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores

”Våra odlingsbara jordar är det viktigaste vi har i Sverige. Jag odlar inte grönsaker, jag odlar jord.”
Tina-Marie Qwiberg, dokumentärfilmare aktuell med Sista Skörden

”Vår roll är att vara en blåslampa på politiken.”
Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen

”Förändring är en del av vårt DNA.”
Cecilia Sjöholm, kommunikationsdirektör Oatly

”Jag blev bonde den dagen jag förstod att sättet vi tar hand om jorden kan påverka planeten i stort”
Adam Arnesson, Ekobonde och planetskötare

”Det är viktigt att som livsmedelsföretag hitta alternativa produkter som konsumenten kan bygga sin identitet kring.”
Ingrid Stigzelius, forskare i grön konsumtion vid Handelshögskolan

”Den där skönhetstävlingen för frukt och grönsaker i butiker skapar stora problem för de allra fattigaste på vår jord.”
Madeleine Fogde, SIANI

”För att kunna nå de mål man sätter upp måste man mäta allt, testa allt och följa upp allt som görs på vägen dit.”
Sara Jervfors, måltidschef i Södertälje kommun och projektledare för Matlust