Snart 100 procent svenska mejerivaror hos Axfood

Mjölk från Axfood-koncernens eget varumärke Garant var först ut att märkas med Från Sverige som kom för drygt ett år sedan. Nu meddelar dagligvarujätten bakom kedjorna Willys och Hemköp att samtliga mejerivaror från Garant snart innehåller enbart svenska råvaror.

Det började med mjölken. Sedan flyttade Garant hem produktionen av hushållsost till Sverige, följt av créme fraiche, kvarg och svenskt smör. På mindre än ett år har Garant gått från att hälften av sortimentet i mejerihyllan hos Axfoods kedjor som Willys och Hemköp är svenskt till dagens i stort sett 100 % med enbart svensk råvara.

– Vad vi nu lagt till är att även säkerställa att såväl vispgrädde, matgrädde, gräddfil som hela vårt laktosfria sortiment är gjord med svensk råvara, säger Fredrik Heribertson, kategoriområdeschef för mejeri på Axfood.

Nu återstår att göra om två mindre produkter i sortimentet. Det ska vara gjort någon gång efter sommaren, enligt Axfood själva. Då är målet 100 procent nått.

– Satsningen på 100 procent svenskt mejerisortiment från Garant ska ses som ett sätt att tillfredsställa konsumenternas önskan och förväntan om att handla mera svenskt, men också som ytterligare ett steg i att stötta den svenska mjölkproduktionen, säger Fredrik Heribertson.