Sverige kan få sin första pizzamiljardär

Niklas Östberg Delivery Hero

Svensken Niklas Östberg kan snart bli miljardär på noteringen av Delivery Hero. För sex år sedan grundade han hämtmatsföretaget där han även är vd. Delivery Hero, som grundades och har sin bas i Berlin, spås bli en av de största europeiska tech-noteringarna på senare år, skriver Di Digital.
Bolaget äger även bland annat den ledande Svenska aktören Foodora som bland annat finns i Stockholm, Göteborg och Uppsala, Turkiet-Ledande Yemeksepeti samt Foodpanda som är en stark motsvarighet i Hong Kong.

I Delivery Heros nätverk ingår 150 000 restauranger i 40 länder i Europa och övriga världen. Bolaget spås få en värdering på 35-40 miljarder kronor när det noteras på Frankfurtbörsen senare i sommar.

Bakom framgångssagan finns ett gäng svenska killar som träffades i en studentkorridor i Linköping. 2005 startade de Onlinepizza.se, som snabbt blev störst på beställningar av pizzaleveranser på nätet. Niklas Östberg såg potentialen men då studenterna nekade honom att köpa in sig i bolagen grundade han den konkurrerande verksamheten Pizza.nu. 2008 gick de båda bolagen slutligen ihop och året därpå inleddes fokuset på internationell expansion. Enligt Dagens Industri ledde detta till att visionerna gick isär, varför Niklas Österberg flyttade till Berlin och startade Delivery Hero. Redan följande år kunde han köpa hela Onlinepizza i en kontantaffär som uppges ha landat på mellan 250 och 500 Mkr, skriver Di Digital.

Redan efter de första två åren fanns man i hela 40 länder. Sedan dess har Delivery Hero vuxit i en rasande takt. Man har köpt bolag och man har expanderat metodiskt, stad för stad, i samtliga världsdelar. Niklas Östberg och hans team har sedan starten tagit in över en miljard dollar i riskkapital. Bland bolagets dotterbolag kan nämnas Foodora, Hungryhouse, Talabat och Yemeksepeti. I slutet av förra året köptes även konkurrenten Foodpanda och i slutet av maj i år köptes kuwaitiska Carriage. Delivery Heros kurirer finns i dag i samtliga världsdelar.

En viktig partner har varit Rocket Internet, den tyska startupfabriken bakom Zalando, som blev Delivery Heros största ägare 2015 och har sedan dess sålt två av sina konkurrerande mattjänster till Niklas Östberg. Rocket Internet äger idag en tredjedel av Delivery Heros aktier. Andra tunga delägare är de amerikanska investerarna Insight Ventures, Putnam Investments, General Atlantic, Anchorage Capital Partners, Goldman Sachs och Luxor Capital Group. Aven svenska Vostok New Ventures äger en liten andel på 0,4 procent. Nyligen köpte även den sydafrikanska investeraren Naspers cirka 10 procent av bolaget för 387 miljoner euro. Investeringen värderar Delivery Hero till cirka 38 miljarder kronor.

Denna värdering kan ses som en fingervisning inför den planerade noteringen på Frankfurtbörsen under sommaren. Prospektet väntas de närmaste veckorna och noteringen kan ske tidigast i juli. I samband med noteringen hoppas bolaget ta in knappt 4,4 miljarder kronor, genom en nyemission.

Om allt går väl blir noteringen den största av ett europeiskt techbolag på länge. Niklas Östberg vill inte uppge hur stor hans egen ägarandel är till Di Digital, men enligt tidningen  rör det sig om cirka 2 procent. Vid en värdering på 40 miljarder kronor motsvarar detta ett värde på 800 Mkr.