Minimal risk för giftägg i svenska butiker

svenska ägg

De senaste dagarna har det larmats om ägg som innehåller det otillåtna bekämpningsmedlet Fipronil. Men larmet gäller importerade ägg från Nederländerna – och 99 procent av alla färska ägg som säljs i svenska butiker kommer från Sverige.

I fredags fick Livsmedelsverket via EU:s varningssystem information om en mindre äggleverans från Nederländerna till Sverige. Enligt Livsmedelsverket hann sändningen stoppas innan den nådde konsumenterna och enligt branschorganisationen Svenska Ägg finns det med största sannolikhet inte några färska ägg från Nederländerna i de svenska butikerna.

– Det är väldigt enkelt att se om ägget är producerat i Sverige, det är bara att titta efter SE-märkningen. Sifferkoden som följer efter SE-märkningen talar om vilken gård ägget kommer ifrån. förklarar Axel Lagerfelt, ordförande i Svenska Ägg.

Inom EU är bekämpningsmedlet Fipronil inte godkänt för användning inom livsmedelsproduktion. I Sverige är det enbart tillåtet som medel mot löss, fästingar och kvalster för hund och katt.

– Våra svenska ägg är en klass för sig. Till skillnad från många andra länder är våra ägg fria från Salmonella, vilket gör att du exempelvis kan äta löskokta ägg, något som bör undvikas i många andra länder, säger Axel Lagerfelt.